Recept na Boží chléb

Recept na Boží chléb

Budeš potřebovat:

2 hrnky mouky pšeničné (chlebové, klidně celozrnné)
1 hrnek mouky žitné (chlebové – používám bio Nature Promises – Albert)
1 lžička sušeného droždí
2 lžičky soli

Trochu slunečnicových semínek, trochu lněných, můžete dát i kmín.




Suché suroviny nasypu do mísy a promíchám. Potom je zaleju 1,5 hrnkem vody a zadělám těsto. Dříve jsem ho zadělával ručně, což je hezká rozcvička, ale teď si práci ulehčuji tím, že suroviny dávám do domácí pekárny a zapnu program těsto. Za 15 minut je hotovo bez úsilí a zároveň je těsto dokonale zpracované.

To pak 10 – 12 hodin kyne, takže ideálně si ho připravím večer a peču ráno (o víkendu). V týdnu to zadělám ráno a peču až přijedu z práce.


Pečení chleba

Troubu rozehřeju na 250°C i s pekáčem. Když se rozehřeje vyklepnu do pekáčku nakynuté těsto, trochu vytvaruju a zakryju víkem, dám do trouby péct na 30minut. Pak odkryju víko a dopeču na 150° asi 5 minut aby se udělala křupavá kůrka….a to je celé 😉 chlebík je na světě.

Už ho tak peču rok a úplně jsem přestal kupovat pečivo. Jak ho jednou ochutnáte ucítíte ten rozdíl!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *