Budeš potřebovat:
2 hrnky mouky pšeničné (chlebové, klidně celozrnné)
1 hrnek mouky žitné (chlebové – používám bio Nature Promises – Albert)
1 lžička sušeného droždí
2 lžičky soli
Trochu slunečnicových semínek, trochu lněných, můžete dát i kmín.
Suché suroviny nasypu do mísy a promíchám. Potom je zaleju 1,5 hrnkem vody a zadělám těsto. Dříve jsem ho zadělával ručně, což je hezká rozcvička, ale teď si práci ulehčuji tím, že suroviny dávám do domácí pekárny a zapnu program těsto. Za 15 minut je hotovo bez úsilí a zároveň je těsto dokonale zpracované.
To pak 10 – 12 hodin kyne, takže ideálně si ho připravím večer a peču ráno (o víkendu). V týdnu to zadělám ráno a peču až přijedu z práce.
Pečení chleba
Troubu rozehřeju na 250°C i s pekáčem. Když se rozehřeje vyklepnu do pekáčku nakynuté těsto, trochu vytvaruju a zakryju víkem, dám do trouby péct na 30minut. Pak odkryju víko a dopeču na 150° asi 5 minut aby se udělala křupavá kůrka….a to je celé 😉 chlebík je na světě.
Už ho tak peču rok a úplně jsem přestal kupovat pečivo. Jak ho jednou ochutnáte ucítíte ten rozdíl!