Milujete omamnou vůni čerstvě připravené kávy?

Káva pražená

 

Také milujete omamnou vůni čerstvě připravené kávy? Možná, že jste ještě nepoznali opravdu kvalitní zrnkovou kávu a kupujete si rozpustnou – instantní. Takovou, co znáte z reklam v televizi. Dříve jsem ji také pil. Nepřipadalo mi to divné, kupuje si ji přece každý a v reklamách říkají, že je skvělá.

coffee_ČB

 

Káva je takový můj každodenní rituál. Někdo se kávou startuje do nového rána. Někdo si tak dobíjí energii při práci a někdo si ji prostě vychutnává pro její jedinečnou chuť. Co ale vlastně pijete? Víte to? Z čeho je ta vaše káva vyrobena? Myslíte si, že by skutečná kvalita potřebovala reklamu? U instantní kávy nikdy nevíte, co pijete. Při nízké ceně a velkém množství se nedostatky lehce ztratí. Méně kvalitní káva proto končí právě jako ta instantní. Kvalitu jednotlivých zrnek si zákazník nemůže nijak zkontrolovat, zbývá jen slepě důvěřovat.

 

Vpravdě ta nejlepší zrnka kávovníků končí úplně někde jinde. V malých pražírnách, kde si pečlivě hlídají kvalitu. To je pro ně nejdůležitější, kvalita je totiž jejich hlavní reklama. Vzhled a velikost jednotlivých zrníček, čerstvost spolu s dokonalým pražením. Každá chyba či vada by byla hned znát a zákazník by byl navždy ztracen.

 

Kávapražená.cz píše na svém webu:

Pražení = Proces, se kterým ožívá a nebo v opačném případě padá celá práce všech, kteří se na dlouhé cestě každého zrnka až do vašeho šálku podíleli. Než se dočkáte své kávy, předchází tomu dlouhý proces vytváření pražícího profilu, kdy pražič hledá ideální fázi a sílu pražení, která je pro konkrétní druh kávy nejvhodnější. Jen tak docílí vyzdvižení chuťového potenciálu, který je pro konkrétní druh žádoucí. Všechny kávy pražíme v malém množství. Jen tak můžeme garantovat tu nejvyšší kvalitu a čerstvost všech zrn. V našich začátcích jsme pražící zkušenosti sbírali po boku nejzkušenějších pražičů z celé republiky. Dnes se můžeme pochlubit několika desítkami tisíc kilogramů vypražené kávy v té nejvyšší možné kvalitě. Je to několik tisíc pražících cyklů. A několik tisíc spokojených zákazníků. „

 

coffee-beans-399467_1920

 

Po pražení je nutné okamžitě kávu zchladit v chladícím bubnu pražícího stroje. Pak následuje několikahodinové vyvětrání kávy, které napomáhá ustálení chemických reakcí, které při pražení vznikají. Kávu pak ihned balíme do speciálních třívrstvých obalů s jednosměrným ventilem. Tak může ze sáčku odcházet oxid uhličitý, který káva uvolňuje a naopak nepustí do sáčku vzduch, který urychluje proces stárnutí a zvětrávání zrn. K zákazníkovi se tak káva dostane v té nejlepší kondici, jakou může po pražení mít. „

 

 

Když k vám potom takový balíček přijde poštou domů, je to radost. Celá krabice je provoněná kávovým aroma. Každý pytlík má vytištěné datum pražení. NENÍ STARŠÍ VÍCE NEŽ 3 DNY! Po rozemletí zrnek v mlýnku se vůně ještě více rozvine a rozplyne se po místnosti.

K samotné připravě pak používám French press nebo presovač. Vůně při přípravě je omamná. Káva tvoří bohatou pěnu. V chuti je plná, výrazná a lahodná. Je potěšením ji pít. Za ty roky už jsem vyzkoušel mnoho odrůd kávy z různých zemí světa. Každá má svoji specifickou chuť. Některé jsou nakyslé, nasládlé, s chutí čokolády, oříšků nebo dokonce tónů citrusů. Můžete tak experimentovat a najít si tu svou nejlepší kávu.

 

Nejvíce jsem si oblíbil 100% arabicu z Guatemaly, Peru, Bolívie, Etiopie a Kenyi. Je to chuťový zážitek!

Rozpustnou kávu už nepiji, nechutná mi. Někdy mě po ní dokonce i pálila žáha. Je to jako když z mercedesu přesednete do škodovky, prostě jiné kafe.

 

 

Odkazy na mnou ověřené pražírny kávy v ČR

kavaprazena.cz

katerinska-kava.cz

One Comment

  1. womantoday magazín

    Zdravím, není mnoho mužů, kteří dokladují svůj vztah ke kávě, pokud nejsou zrovna odborníky a nějakým způsobem se káva nepromítá do jejich podnikání. Takže super. Díky, u nás ve virtuální kavárně uvítáme tipy na pražírny i ty ostatní, vůbec na vše, co patří ke kávě. Myslíte, že kávě patří i dobrá kniha? Zdravím. WOMAN TODAY

Napsat komentář: womantoday magazín Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>